Despre perfecțiunea pe care unii o caută până la adânci bătrâneți

Posted on ianuarie 9, 2014. Filed under: eu si ale mele... | Etichete:, , , , , , |

Ce e perfecțiunea? Cei mai mulți ar răspunde la modul cel mai simplu, dar închis: perfect înseamnă fără defecte. Bine, bine… dar defectele ce sunt? Păi…defectele sunt lucruri neplăcute, dizgrațioase, care ne indispun, etc. Eh! Și am ajuns unde voiam. Fix în acel punct!

Aici voiam să ajung. Deci…nu e în mod imperios necesar ca ceea ce-mi displace mie să îți displacă și ție, nu-i așa?! Și atunci cum facem? Obiceiul sau trăsătura X, care pe mine mă dezgustă, dar pe tine te dă pe spate, e un defect sau un semn al perfecțiunii?

Din ce în ce mai mulți oameni din jurul meu aleargă după nenorocita asta de perfecțiune! La un moment dat, era cât pe ce să fiu trasă în această nebunie pe care eu o consider mai mult decât periculoasă. Uneori, văd în această perfecțiune despre care vorbesc cu atâta înflăcărare unii, nu doar principalul dușman al fericirii lor și al fericirii celor din jurul lor, dar și un lucru al naibii de previzibil, deci, până la urmă, destul de plictisitor.

La un moment dat, cu toții vorbim despre bărbatul/femeia perfect/ă. Ce înseamnă acea noțiune de perfecțiune în acest caz? Am auzit bărbați afirmând: ”Ce sâni, ce fund, ce glezne! Păcat că o strică fața!” sau ”Are un chip angelic, dar n-ai cum să nu observi și bârna pe care o are pe post de nas!”. Nici femeile nu-s mai prejos: ”Of! Ce inteligență sclipitoare! De ce oare nu i-a fost dăruită o altă înfățișare decât cea de șoarece de bibliotecă?!” sau ”Cât de drăguț este tipul, dar îi lipsește atitudinea!”. Exemplele pot continua în ambele situații. Ideea e că oricât de strălucitor ai fi dintr-un anumit punct de vedere, trebuie să știi că ai și puncte slabe sau mai puțin plăcute. Dacă ajungi să realizezi că simplul fapt că exiști implică imperfecțiunea, atunci e timpul să cunoști un nou tip de atitudine: indulgența. Nu zice nimeni să faci abuz de ea, dar nu cere ceea ce nu poți oferi! Nu-i corect nici față de tine, nici față de cei care te înconjoară. Poți spune că te doare în 14șpe. Foarte bine, acum ești tânăr/ă, plin/ă de viață…dar va veni o vreme când deja vor fi fugit cu toții de tine. Te vor fi lăsat acolo, ”în lumea ta”. Vei fi o persoană exilată în propria-i creație și aș tinde să pariez că la acea vreme nu-ți va fi deloc pe plac! Sper să nu mă îmbogățesc pe baza acestui pariu, căci n-aș fi un om liniștit, cocoțat fiind, pe nefericirea altuia!

Suntem vii și asta înseamnă că nu putem fi non-stop ca scoși din cutie. Suntem 7 miliarde și ceva pe planeta aceasta bătrână și asta presupune diversitate. După cum spuneam… așa cum este descrisă de majoritatea, perfecțiunea este atât de puțin diversă încât devine plictisitoare în opinia mea.

Defectele nu sunt întotdeauna un lucru rău. Defectele nu țin întotdeauna de voința persoanei în cauză. Defectele au o varietate de cauze, moduri de manifestare etc. Fiecare om are defecte. Și fiecare lucru are defecte. Dacă toți am alerga după acea perfecțiune absolută despre care mulți vorbesc atât de înflăcărați am ajunge ca în bancul acela care ne vorbește despre o persoană care a așteptat persoana perfectă până la sfârșitul zilelor. Când aceasta a fost întrebată cum de nu a reușit în atâția ani de zile s-o găsească, răspunsul a uimit: de fapt, o găsise. Care a fost problema? Și acea persoană, la rândul ei, căuta persoana perfectă!

Faptul că ai un nas mare sau strâmb, nu ține de voința ta, la fel nici faptul că ești surd, chior sau alte lucruri de genul. Un IQ subdezvoltat nu este un lucru pentru care să arăți pe cineva cu degetul…s-ar putea ca acest ”arătat cu degetul” să demonstreze că nici tu nu ești atât de evoluat pe cât vrei să pari sau, mai rău, crezi că ești.
În ciuda faptului că a rămas complet surd, Beethoven a continuat să compună. Un exemplu se seamă este Simfonia a IX-a. Edison se temea de întuneric. Frica poate fi văzută ca un defect sau ca un impediment. Se pare că pentru el a fost un stimulent pentru a inventa becul cu filament. Ștefan Luchian a continuat să picteze până în ultima clipă a vieții, cu pensula legată de degetele paralizate. P. Picasso, A. Graham Bell, A. Einstein, W. Churchill, Cher, Tom Cruise sunt câțiva dislexici celebri. I-a făcut oare, defectul lor să rămână într-un con de umbră? Le-a știrbit din valoarea realizărilor?

Nici o persoană nu trebuie să dispere din cauza unor defecte pe care conștientizează că le are. Unii încearcă să minimalizeze efectele acestor defecte asupra vieții lor, o parte dintre ei reușesc, o alta nu. Cu toții merită respectul celor din jur. Există și oameni care reușesc să trăiască în armonie cu defectele și calitățile lor. Nu pot spun decât : ferice de ei! În fond, fiecare luptă zilnic să își echilibreze părțile bune și părțile rele (unii se pare că găsesc mai repede acest echilibru, alții aș zice că dețin un secret pentru păstrarea acestuia…). Cei care nu văd interdependența dintre starea de bine și cea de rău, încă n-au reușit să-și formeze o imagine de ansamblu asupra vremurilor noastre și nu numai.

Strict PĂREREA MEA!!!

Thomas Edison- becul cu filament

Thomas Edison- becul cu filament

Ștefan Luchian - Lăutul

Ștefan Luchian – Lăutul

Ștefan Luchian - Anemone

Ștefan Luchian – Anemone

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Si animalele simt!!!

    Protectia animalelor
  • Fii BIO!

    cosmetice bio
  • Adopta un prieten!

     Adopta un prieten!
  • Pozitia blogului meu

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: