Nu mai locuim aici. Ne-am mutat…pe FACEBOOK!

Posted on august 19, 2014. Filed under: eu si ale mele..., Tampeniile unui copil | Etichete:, , , , , , , , |

Românul, realizând că trăiește într-una dintre țările cu cel mai rapid internet din lume s-a gândit să facă o schimbare în viața sa…una de domiciliu aș zice. Așa și-a schimbat românul nostru domiciliul din real în online. Și-a luat el (românul), ca o floricică, soțul/soața, plodul, pisicul, acvariul cu pești de-l ținea pe post de tablou viu, soba de teracotă din odaia bunicii și ghiveciul cu cactusul care mai are puțin și leșină de la excesul de apă – pentru că românul nu înțelege că această plantă nu este chinuită de lipsa apei din mediul său de proveniență –  și s-a mutat online. Cel mai aglomerat cartier al acestei lumi este, de departe, Facebook. Un cartier atipic ținând cont de cum se înghesuie lumea să-l populeze; nu este exclusivist din niciun punct de vedere. Găsești cazate aici personaje ca Moș Crăciun, dar și întregi grupări teroriste. Nici nu trebuie să știi a scrie pentru a avea acces la acest cartier: se poartă masacrarea limbii materne, gramatica este ceva absolut facultativ, iar scrierea lipsită de vocale este la ordinea zilei… Ce-i drept, mai degrabă bați la ochi dacă știi că nu se pune virgulă între subiect și predicat sau dacă știi că se scrie ”un pic” și nu ”umpic”.

 

De când a descoperit ”net-ul”, omul nostru parcă nici nu mai vrea să se întoarcă în real, unde sunt șosele aglomerate, prost asfaltate, serviciu, plozi urlători, rude băgăcioase și atât de multe neajunsuri (toate fiind din vina sistemului, by the way!). Și ce credeți că face el toată ziulica ”pe net”? Păi vă spun eu: vreo 80% dintre aceste personaje se pun la curent cu ultimele noutăți din ”lumea manelelor”, se uită la filmulețe tembele care nu au nimic educativ de împărtășit, ”pornoșagurile” țin loc de partener, că deh! un partener real e mai costisitor (o ieșire în oraș, o persoană în plus la întreținere, metode contraceptive…poveste lungă); își spionează inamicii, pe care îi invidiază când le zăresc pozele lăsate ”din greșeală” publice, care îi înfățișează în Bora-Bora sau pe mai știu eu ce alte meleaguri, se informează în legătură cu ultimele nunți Bahmuțeanu-Prigoană sau Drăgușanu-Slav și bineînțeles, cu ultimele divorțuri ale lor (îs rea, dar uneori chiar nu mă pot abține, hi!hi!). Ce mai face floricica noastră online? Filosofează! Distribuie citate pe care chiar dacă ar avea răbdarea de a le citi de 10 ori, tot nu ar înțelege nimic (semnele de punctuație sunt o adevărată piedică în calea înțelegerii mesajului unui text), dar și vice versa: distribuie statusuri agramate, lipsite de sens, ale căror mesaje le consideră adevăruri universale, își pune status-uri de genul ”Drinking Water Chioară în Bamboo Club” sau ”Feeling pictisit/ă at Acasă la Mine” iar acest șir de exemple nefericite poate continua la nesfârșit. Cel mai amuzant la statusurile care indică locația ”Acasă la mine”, ”Acasă la mine unde-i cald și bine”, ”Acasă la iubiiii”, ”La noi acasă” etc. este că dacă treci cu mouse-ul peste ele sau dacă ai curiozitatea de a da click vei afla cu stupoare că ”578.342 other people have been here”. Foaaarte interesant! Și tu chiar ești fericit când vezi că atât de multe persoane s-au scuturat de celule moarte prin locul respectiv? Dar ce? Locul respectiv e mausoleu ridicat în cinstea celulelor căzute la datorie? La iubi acasă e bordel, cumva?! În cazul acesta fă-i o plângere la poliție (înainte să se legalizeze prostituția, preferabil); e datoria ta de cetățean (bun de așezat într-un dosar sub acuzația de tăinuire)!

Altfel privind, unele dintre persoanele aflate pe Facebook ar trebui să scoată nasul din casă și să-și deschidă propriile afaceri. Unii dau dovadă de un real talent: încă nu m-am lămurit dacă este vorba despre un talent matematic sau unul în arta spionajului, reușind să țină contabilitatea tuturor, ba chiar pe categorii: Like-uri primite, Like-uri date, Share-uiri, Comentarii (bineînțeles: scrise și primite!), fotografii publicate/vacanță, certuri și împăcări cu partenerul etc. Eu zic că acești pipăli și-au ratat cariera: ar fi putut excela în domenii precum OSINT sau contabilitate. Mai sunt și cei care au ratat șansa vieții lor de a fi psihologi sau consilieri. Și cum postează cineva o melodie sau un citat, hop! și psihologul de serviciu cu sfaturi gratuite (citite pe cine știe ce site-uri de duzină, ei fiind persoane iubitoare de natură…adică indivizi care nu fac uz de cărți). Șirul de persoane care și-au ratat cariera în viața reală și s-au mutat pe Facebook unde fac voluntariat este precum a catalogat Einstein prostia. Adică fără limită!

Din nefericire, ființa utilizatoare de tehnologie modernă nu a înțeles care este scopul internetului și cu atât mai puțin, nu a înțeles care este scopul Facebook-ului și nici nu prea reușește să le folosească în beneficiul său. Scopul Facebook-ului, dragii mei este acela de a îi ajuta averea lui Mark Zuckerberg să sporească precum Făt-Frumos (într-o noapte cât alte averi în 10). Ah! da, într-adevăr, sunt servicii secrete care au acces la informații pe care utilizatorul le ține sub lăcățel (adică bifează, acolo, la ”intimitate” lăcățelul acela însoțit de sintagma ”only me”), dar asta nu mai este de multă vreme un secret. Ba chiar s-ar putea specifica faptul că ”această postare poate fi vizualizată doar de mine și de serviciile secrete”… Nu acesta este însă scopul Facebook, ci doar o modalitate prin care acest scop este atins. Chestii precum înlesnirea comunicării cu ființele dragi aflate peste mări și țări, distribuirea de materiale educative, lăudatul cu noua gresie din baie și alte mici aspecte ale vieții cotidiene sunt doar modalități de a menține dependența utilizatorului față de întinsa împărăție virtuală.

 

Altfel spus, degeaba îi dai bietei ființe internet eficient pentru a avea acces rapid la informații, dacă nu-i ții din timp ore de cultură civică, dacă nu-i cultivi bunul gust, dacă o ”treci” clasa a 2-a fără să poată citi – în ideea că poate învață într-a 3-a – , dacă nu o înveți CUM să se informeze și CUM să selecteze din noianul de informații ceea ce îi trebuie și ceea ce este corect documentat…

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Un răspuns to “Nu mai locuim aici. Ne-am mutat…pe FACEBOOK!”

RSS Feed for Nicoleta Bucșaru Comments RSS Feed

ne-am mutat in mediul online, pentru ca putem fi orice dorim sau visa. Facebook si alte retele sociale de gen sunt locurile undeva evadam din realitatea dura si nemilioasa in care traim.


Where's The Comment Form?

  • Si animalele simt!!!

    Protectia animalelor
  • Fii BIO!

    cosmetice bio
  • Adopta un prieten!

     Adopta un prieten!
  • Pozitia blogului meu

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: