Habotnicie sau Prostie?

Posted on octombrie 31, 2015. Filed under: Fără categorie |

Românii nu încetează să mă uimească în materie de atitudini, superstiții și habotnicie. Cum poți afirma tu, creștin practicant, pupător de picturi, mumii și poala popii, că e bine c-au murit niște oameni care au mers la un concert și, eventual, la un afterparty ce avea ca tematică Halloween-ul?

Toată lumea e revoltată de sărbătorirea Halloween-ului și-i consideră niște mici satane pe pământ pe ăia de se costumează și pleacă prin oraș să se simtă bine. Ok, Halloween-ul nu-i sărbătoare românească. Asta am înțeles. Ce nu înțeleg unii e că nu-i nici vreo manifestare satanistă. E noaptea tuturor sfinților așa cum, la noi, a doua duminică după Rusalii se sărbătorește duminica tuturor sfinților. În noaptea de Halloween se spune că spiritele (și-alea bune, și-alea rele) se plimbă libere, așa cum se spune și despre noaptea Sfântului Andrei. Așa că unde-i buba? În costumele ălora de-l sărbătoresc? Păi bine măi român bătut în cap cu secera și ciocanul, dar tradițiile tale de mers cu Ursul, Capra, Buhaiul și mai știu eu ce… Da, da, alea.  Majoritatea precreștine. Despre ele ce-ai de zis?! Alea în numele cărora se costumează oamenii și pleacă la speriat de Bau-Bau, spirite răutăcioase, ghinioane și alte magaoaie… Despre astea ce-ai de spus? Astea nu-s păgâne că-s ale tale, așa-i?! De ce să observi tu, așa, la modul general, că Halloween-ul le încorporează pe toate?

Ori, poate, incult mic, te sperie ”Trick or treat?” că nu știi ce-i aia!  E fix ”Ne dați ori nu ne dați?” pe care-l auzim în fiecare an, în mai toate colindele mioritice, că deh! nu se perindă bietele ființe pe la casa ta să te colinde așa… de dragul tău, ci mai degrabă de dragul dulciurilor sau orice altceva prevede tradiția ca răsplată.

Condoleanțe familiilor îndurerate și multă sănătate și putere de recuperare tuturor celor care au avut de suferit în urma acestui tragic eveniment! Dar, nu în ultimul rând, condoleanțe vouă, ălora de v-ați pierdut mințile și afirmați cu tărie ”Cum adică Halloween? Au primit ce meritau!”.

Nicoleta Bucșaru.

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Si animalele simt!!!

    Protectia animalelor
  • Fii BIO!

    cosmetice bio
  • Adopta un prieten!

     Adopta un prieten!
  • Pozitia blogului meu

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: